УНС: Влада Србије да усвоји мере за финансијски опстанак медија

Удружење новинара Србије (УНС) тражи да Влада Србије у свој програм подршке привреди у доба пандемије приоритетно уврсти мала и средња предузећа, међу којима је и највећи број медија у Србији.

Ванредно стање увело је медије у зону страховитог ризика за опстанак. Ако Влада Србије у овом тренутку не помогне угроженој новинарској индустрији, без које нема демократског уређења земље, несагледиво велики број новинара придружиће се колегама који су већ остали без посла што ће довести до смањења разноврсности медија и информација које грађани добијају.

УНС нарочито тражи подршку за штампане и локалне медије, који су у овом тренутку најугроженији. УНС такође позива Министарство културе и информисања да што пре оконча све конкурсе за суфинансирање пројеката и подели средства која су предвиђена буџетом за ову годину.

УНС захтева да помоћ угроженим медијима обухвати најмање следеће мере:

– ослобођење од плаћања пореза на добит, доприноса и пореза на зараде док траје ванредно стање и наредна три месеца

– ослобођење од наплате комуналних накнада и осталих намета градова и општина укључујући порез на имовину док траје ванредно стање и наредна три месеца

– увођење трајне мере плаћања ПДВ-а по наплати

УНС подсећа да већина европских држава суфинансира медије на различите начине као и да је буџетска помоћ медијима предвиђена и недавно усвојеном Медијском стратегијом. У овом тренутку важно је да медији, као и друга мала и средња предузећа, добију финансијску подршку како не би морали да отпуштају раднике или да потпуно прекину пословање.