ŠAMAR MAČVANSKOM NOVINARSTVU

I ove 2019god. kao i prethodnih godina najmanje koristi od projekata kojima se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja koji raspisuje opština Bogatić imali su mačvanski novinari.
Od namenjenih 7.000.000,00 dinara,2.000.000,00 din.je podeljeno mačvanskim medijima, a preostalih 5.000.000,00 din. je dodeljeno i to u Šabac 3.350.000,00 din. Aranđelovac 350.000,00 din,i Beograd 1.300.000,00din.Možete se i sami uveriti u sledećem rešenju

Ovo su gospoda novinari naimenovani od strane predsednika opštine Bogatić da ocene projekte i izvrše raspodelu sredstava opštine Bogatić na medije.

I oni to uradiše tako da mačvanski novinari ostadoše kratkih rukava.Sredstva dobijaju fantomski portali koji kako brzo nastanu tako brzo i nestanu.Prošle godine je to bila Mačva Sky info portal iz Rakovice koji je dobio 800.000,00 din. osnovan iste godine i iste godine se ugasio.Više ne postoji na medijskoj sceni.
Stručna komisija naimenovana od strane predsednika opštine Bogatić i ove godine dodeljuje opštinski novac portalima koji su osnovani ove ili prošle godine.
Da li zbog toga što oni mnogo dobro popunjavaju formulare za projekte ili je u pitanju nešto drugo nije nam poznato,uglavnom na konkursu gube trku mediji iz naše opštine koji godinama postoje,i trude se da sa sopstvenim sredstvima na vreme informišu građane.
Građansko novinarstvo tj.portali i sajtovi mogu da se otvore ove godine, pokupe pare od projekata gde to može da prođe(jedna od takvih je naša opština),naprave par priloga,pred kraj godine se ugase,sledeće se otvore pod drugim imenom i tako unedogled.Uglavnom funkcionišu sa 1 zaposlenim kao domaća radinost.
Kad bi samo radio stanica mogla tako da funkcioniše,da objavi vest i ugasi se do sledeće vesti?.
Iako predsednik opštine daje poslednju reč, i ima mogućnost da sve ovo uzme u obzir i da spreči odliv sredstava iz opštine,on to ne čini nego se zaklanja iza „stručne novinarske komisije“ koju je sam odabrao.
Neosporno je da će izuzetan doprinos javnom informisanju našim građanima dati portali iz Beograda sa projektima „Reci ne prekomernoj gojaznosti“(900.000,00din) ili možda projekat „Vodič kroz dijabetes“(400.000,00 din).Firma iz Aranđelovca koja se bavi Radom na Web sajtovima informisaće građane opštine Bogatić o“Sedam čuda Bogatića“ za 350.000,00 din.Pretpostavljamo da će i oni otkriti toplu vodu.
Na prošlogodišnjem konkursu mediji iz opštine Bogatić su dobili 3.250.000,00 din, a ove 2.000.000,00 din,što je najniži iznos od 2015.god otkako se mediji projektno sufinansiraju iz budžeta opštine.
Druge opštine se ne odnose tako prema svojim medijima, u pojedinim nema šanse da neko sa strane dobije bilo koji dinar.Verovatno je njihov interes da što više sredstava ostane u njihovoj opštini,jer će se tu i potrošiti i biće više zaposlenih,a ono što se da na stranu više povratka nema.
Mi kao radio Nešvil posle 24 godine postojanja borimo se protiv nestašice novca tako što smanjujemo troškove smanjivanjem broja radnika.
Nadamo se da će ono što je medijima zakinuto doprineti da se u opštini stvore uslovi za otvaranje novih rukovidećih mesta kako za kadrove sa strane tako i za zadovoljenje partijskih interesa kao i zadovoljenja koalicionih partnera.
To je između ostalog važnije od bilo čega.