Preminuo Predrag Ejdus

Poznati srpski glumac Predrag Ejdus preminuo je sinoć posle duže bolesti u 72. godini.
Prvak Drame Narodnog pozorišta u Beogradu i nekadašnji upravnik Predrag Ejdus rođen je 24. jula 1947. godine u Beogradu.Završio je 14. beogradsku gimnaziju, a glumu diplomirao 1972. na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju.
Bio je i predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije od 1985. do 1989. godine.
Od 2000. bio je vanredni profesor glume na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu.
Odigrao je oko 200 dramskih uloga i snimio više od 50 filmova, učestvovao je u 50 televizijskih drama i 30 televizijskih serija, ostvario preko 200 uloga u radio-dramama snimljenim za Radio Beograd.
U njegove antologijske pozorišne uloge ubrajaju se likovi: Osipa Mandeljštama, Joakima Vujića, kneza Miškina, Franca Kafke, Napoleona, Borisa Godunova, Isaka Babelja, Porfirija Petroviča, Kir Janje, Laze Dunđerskog…
Igrao je u predstavama „Faust 1 i 2“, „Kir Janji“, „Glembajevima“, „Mletačkom trgovcu“, „Supermarketu“, „Skupu“.
Predstava „Kir Janja“, u kojoj je glumio naslovnu ulogu, proslavila je 2017. godine četvrt veka izvođenja.
Poseban kuriozitet vezan je za predstavu Radoslava Pavlovića „Šovinistička farsa“ u režiji Egona Savina u kojoj je ulogu Bernarda Draha odigrao 1.800 puta.
Predrag Ejdus je posle diplomiranja, postao član Narodnog pozorišta u Beogradu. Tu je proveo pune dve decenije, a onda je tokom 1993. godine odlučio da pređe u Jugoslovensko dramsko pozorište.
Međutim, posle 13 godina, ponovo se vraća u Nacionalni teatar u kojem je, u periodu od 23. decembra 2007. do 11. marta 2009. obavljao i funkciju upravnika.
Ejdus je dobitnik i velikog broja nagrada, uključujući i „Dobričin prsten“ – najveće priznanje koja se u Srbiji dodeljuje pozorišnim glumcima i glumicama za životno delo, odnosno celokupno pozorišno glumačko ostvarenje.
Ove godine dobio je dve nagrade za životno delo – Sterijinu nagradu za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture i Nagradu za životno delo „Zlatni ćuran“.
Iza sebe je ostavio suprugu i dvoje dece.
Datum i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.