POPLAVE PRETE SRBIJI

U Ljuboviji 700 kuća pod vodom, ostao samo 1 most
Opštinske vlasti u Ljuboviji u ovim trenucima uz pomoć teške mehanizacije brane jedini preostali most u gradu preko Ljuboviđe, takozvani Beli most. Ovde je reka na samo pola metra od mosta.
Ovaj mosta spaja dva dela grada i jedini je kojim je moguće kretanje kroz Ljuboviju. Na terenu su pripadnici Žandarmerije, policije, vatrogasci.
U opštini Ljubovija poplavljeno je oko 700 kuća, evakuisano je 70 domaćinstava, srušena su tri mosta, od kojih je jedan na magistralnom putu Mali Zvornik- Ljubovija- Bajina Bašta, kaže predsednik opštine Ljubovija Milan Kovačević.

On je naglasio da je u toj lokalnoj samoupravi juče u 12 sati uvedena vanredna situacija jer se usled obilnih padavina izlila reka Ljuboviđa i da je stanje gore nego 2014. godine kada su Srbiju zadesile velike poplave.
„Angažovali smo svu mehanizaciju, ali je protok vode veći za oko pola metra nego što je bio bio 2014. godine“, navodi Kovačević i dodaje da kiša padala celu noć i da je prestala pre sat vremena.

U selu Valjevska Loznica, uz prugu, kod propusta, tokom noći i jutra poplavljeno je više od 100 hektara obradivog zemljišta pod zasadom, a voda je dostigla visinu od 2,5 metra.

U opštini Kosjerić proglašena je vanredna situacija, a jutros oko četiri sata izliza se reka Skrapež u centru grada usled čega je poplavljeno oko 40 kuća, vrtić i tri stambene zgrade, kaže predsednik opštine Kosjerić Žarko Đokić.

U 9 opština je proglašena vanredna situacija – Osečini, Krupnju, Loznici, Malom Zvorniku, Arilju, Kosjeriću, Lučanima, Kraljevu i Ljuboviji.
Republički hidrometeorološki zavod RHMZ na svom sajtu je izdao upozorenje i za danas koje se odnosi na obilne padavine koje prete južnim i centralnim delovima, u kojima se, kako se navodi, očekuje 40 mm kiše za 24 sata.