Novi propisi za više beba, veća prava za majke sa sela

Majke koje žive na selu i rade u poljoprivredi do sada nisu imale nadoknadu za vreme porodiljskog bolovanja i druga prava koja imaju zaposlene majke u Srbiji. Novi Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom trebalo bi to da promeni i izjednači ih sa zaposlenim majkama. Osim toga ovaj propis doneće i znatno veće naknade za rađanje dece.Žene koje rade na selu uglavnom su, pokazuje praksa, više nego u gradovima, ekonomski zavisne od mušakarca. Tu sliku poljoprivrednica treba da promeni novi Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom.
„Sada svaka osiguranica, dakle ona koja je u poljoprivrednom domaćinstvu a najmanje je dve godine pre porođaja imala zdravstveno osiguranje, ona stiče potpuno ista prava kao žena koja radi u privrednom subjektu u javnoj instituciji. Izuzetno je značajno i to da je obuhvat žena do kojih dolaze finansijska sredstva veći. To su pre svega one žene koje rade privremene i povremene poslove najmanje 18 meseci, žene koje su angažovanje ugovorom o delu – one se potpuno izjednačavaju sa onim ženama, onim majkama koje su zapravo u stalnom radnom odnosu“, objašnjava ministarka bez portfelja zadužena za demografiju Slavica Đukić Dejanović.
Osim toga, demografi savetuju – kako bi se podstakao natalitet treba da se povećaju finansijska sredstva pri rođenju deteta.
Novi propisi predviđaju: Porodice bi od sledeće godine trebalo da dobiju jednokratnu pomoć za prvo dete od 100.000 dinara. Prema najavama, povećaće se dodaci i za drugo, treće i četvrto dete. Udruženje „Roditelj“ imalo je i svoje predloge.
„Za drugo i treće dete nije mnogo podignut limit. Tu je, međutim, jedan od problema na koji smo mi ukazivali, ali nije usvojeno – da se za drugo i treće dete isplaćuju u 12 rata, a ne 24 zato što kada to podelite na 12 rat,a ta mesečna rata ima smisla za sve one potrebe majke kada se porodi, kada dođe dete u kuću“, rekla je Gordana Plemić iz Udruženja „Roditelj“.
Umesto povraćaja PDV-a, novim zakonom predviđena je jednokratna naknada svakom novorođenčetu od 5.000 dinara. Nadležni smatraju da je to rešenje pravičnije nego povraćaj PDV-a.“Samo oni roditelji koji su se prosto snašli imali vremena da prikupe račune da sačekaju malo po redovima su dobijali povraćaj novca. Sada u ovoj situaciji prosek od ukupne sume novca koja je na raspolaganju biće oko 5.000 dinara za svaku bebu i mislimo zaista da je to neuporedivo korektnije“, ističe ministarka Slavica Đukić Dejanović.
Da se o Zakonu, na Vladi, izjasne resorni ministri očekuje se za nekoliko nedelja, da ga brane pred poslanicima do kraja godine. Od 2018. trebalo bi da se primenjuje.
IZVOR: RTS