MORAJU DA VRATE PARE DRŽAVI ZBOG IZBORNE KATASTROFE!

Malo su se preračunali, sad je vreme za naplatu
Za pokrivanje troškova izborne kampanje država je izdvojila iznos od 0,07 odsto poreskih prihoda budžeta
Posle aprilskog rebalansa budžeta za 2020. godinu, radi otklanjanja štetnih posledica pandemije kovida 19, smanjen je projektovani poreski prihod državne kase, a time i iznos za finansiranje troškova aktuelne kampanje za parlamentarne izbore koji su održani 21. juna. Sredstva koja su dobili izborni kandidati iznosili su 745 miliona dinara (po srednjem kursu NBS na jučerašnji dan, to je nešto više od 6,34 miliona evra), umesto prvobitnih 792,5 miliona dinara (6,74 miliona evra).
Za pokrivanje troškova izborne kampanje država je izdvojila iznos od 0,07 odsto poreskih prihoda budžeta.
Prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, 20 odsto ovih sredstava raspoređuju se u jednakim iznosima podnosiocima proglašenih izbornih lista – onima koji su prilikom podnošenja izborne liste dali izjavu da će koristiti sredstva iz javnih izvora za pokriće troškova izborne kampanje.
Ova sredstva uplaćuju se u roku od pet dana od dana proglašenja svih izbornih lista.
Uslov za dobijanje novca pre izbornog dana je da partije polože depozit u iznosu koji im sleduje. Ukoliko su osvojili više od jedan odsto glasova (za manjinske stranke važi 0,2 procenta) ne moraju da ga vraćaju, a u suprotnom država će naplatiti iz jemstva.
Naime, novac treba da vrate oni koji na jučerašnjim izborima nisu imali 10.000 glasova. Od 21 izborne liste, četiri nisu ispunile ovaj uslov, tako da po Zakonu, trebalo bi da ovaj novac vrate.

Od ove četvorke, najbliža cifri od 10.000 bila je Koalicija za mir Čedomira Jovanovića, koja je skupila 9,8 hiljada glasova.
Koalicija Nek maske padnu – Zelena stranka – Nova stranka uspela je da prikupi osam hiljada glasova.
Narodni blok – Velimir Ilić – general Momir Stojanović imali su samo stotinak glasova manje.
Ubedljivo najmanje glasova skupila je Ruska stranka – samo 6,4 hiljada.
Postavlja se pitanje hoće li ovaj novac biti vraćen državi. Lideri ovih partija se do sada nisu oglašavali o ovome