DVA JAKA ZEMLJOTRESA POGODILA ZAGREB

Lekari se bore za život deteta (15), spasioci izvlače zatrpane, evakuisan i Milanović
Dva snažna zemljotresa potresla su jutros Zagreb i severozapad Hrvatske. Jedan je bio jačine 5.3, a drugi pet stepeni Rihtera. Oštećeno je nekoliko zgrada, katedarala u centru grada i teže povređeno jedno dete.
Lekari se bore za život deteta

Iako je ranije objavljeno da je dete (15) prva žrtva potresa u Zagrebu, direktor Dečije bolnice u Klaićevoj rekao je da je devojčica još kritično te da ima tešku cerebralnu povredu.

Oštećena crkva SPC

Oštećena je i Saborna crkva Preobraženja Gospodnjeg na Cvetnom trgu. Kako je za Informativnu službu Srpske Pravoslavne Crkve izjavio đakon Dragan Radić, autor fotografija postradalog hrama i zdanja u okolnim ulicama, među sveštenicima Srpske Pravoslavne Crkve i članivima njihovih porodica nema povređenih, prenosi sajt SPC.

Zoran Milanović evakuisan

Zbog jakog zemljotresa, iz svog stana u Zagrebu, evakuisan je i predsednik Hrvatske, Zoran MIlanović.

Apel MUP-a:

Zbog ljudi koji su spas potražili na ulici, MUP Hrvatske je sa zvaničnog Tviter profila izdao upozorenje Zagrepčanima.

„Udaljite se od građevina bez obzira na to da li su oštećene ili ne. Udaljite se od električnih stubova ili kablova“, naveli su, podsećajući na mere zbog korona virusa, odnosno da uvek treba biti na razdaljini od najmanje jednog metra od druge osobe.

Građani u panici izašli na ulice

Građani su u strahu masovno izašli na ulice, na kojima su imali i šta da vide – odlomljene komade fasada, popadale crepove, a ponegde i potpuno urušene zidove, navodi „Jutarnji list“.

Dva zemljotresa rano ujutru

Prvo izrazito jako podrhtavanje zabeleženo je u 6.24 sati, a prema podacima EMSC-a, magnituda je iznosila 5.3.

Drugi zemljotres, jačine 5.0 dogodio se u 7.01 časova, a epicentar je bio 10 kilometara severno od Zagreba, odnosno dva kilometra jugoistočno od Kašine na dubini od pet kilometara.

Neposredno nakon toga, zabeležen je još jedan zemljotres, ali je podrhtavanje bilo slabije od prethodna dva.