Danas je Svetski dan zagrljaja, da li ste zagrlili nekoga?

06-1
Kažu da svaki iskren zagrljaj produžava život za jedan dan.
On jača imunitet, ublažava napetost i bol, podiže raspoloženje… a potpuno je besplatan. Zato ne gubite vreme.U svetu se danas obeležava međunarodni dan zagrljaja. Svrha proslave ovog dana je u tome da pomogne ljudima da izraze emocije u javnosti, a trebalo bi ga proslaviti tako što ćete ponuditi zagrljaj kome god poželite.Grljenje je toliko važno da su naučnici Univerziteta u Majamiju, 1992. osnovali Institut za istraživanje dodira. Istraživajuži agresiju, proučavano je 17 adolescenata i primećeno je da tinejdžeri koje su masirali imaju manji osećaj teskobe i manje su neprijateljski raspoloženi. Iako je ovo istraživanje malo, ipak dokazuje koliko je dodir važan, u ovom slučaju u terapeutske svrhe i ima uticaj na ponašanje.
Pet do šest zagrljaja dnevno učiniće vam život dužim i lepšim, smatraju psiholozi, a zaključio je to i američki sveštenik Kevin Zaborni još 1982. koji je današnji dan proglasio međunarodnim danom zagrljaja.
Svetski poznati psiholog Džek Kenfild u svojoj teoriji o grljenju navodi da je grljenje zdravo, prirodno i praktično savršeno.
Zagrljaj je dobar i za naš imunitet, jer stimuliše žlezdu koja podstiče proizvodnju belih krvnih zrnaca. Opušta mišiće u telu i ublažava bol, a najbolje je što je potpuno besplatan.